Bahar Derneği

Hür teşebbüs olarak Atatürk ilkelerinin, O’nun düşünce ve prensiplerinin, kültür ve sanat zenginliklerimizin, nesilden nesile intikalinin sağlanmasına katkıda bulunmak görevimizdir. Bugünün gençliği Atatürk ilkelerini koruyacak, sanat ve kültürümüzü yaşatacak, daha da zenginleştirecektir. Gençlerimiz için ne yapılsa azdır.

Derneğimiz, 2012 yılında Gaziantep’de Prof. Dr. Mehmet A. ve Prof. Dr. Aysel Y. tarafından, kamu hizmetlerine katkı ve fertle devlet bütünleşmesini pekiştirme amacıyla kurulmuştur.

Eğitim, kültür ve sanat konularında topluma katkı sağlayan Bahar Derneği eğitim alanında; üniversitelerde, yüksek ve orta öğretim kurumlarında okuyan, yetenekli, çalışkan, başarılı ancak maddi olanakları kısıtlı olan öğrencilere tamamen karşılıksız burs vermektedir. Bugüne kadar 70 bine yakın öğrenciye burs vererek eğitimlerine destek olmuştur.

Uluslar arası insani yardım ve eğitim vakıfları iş birliği ile ülkemizde eğitime katkı faaliyetleri çerçevesinde derneğimiz, her yıl verilen burslara ek olarak 3 adet ilköğretim okulu, 2 adet anodolu lisesi, 1 adet meslek lisesi, 1 adet uygulama merkezi ve 1 adet öğrenci yemekhanesi inşa etmiştir.
Derneğimizin eğitime olan katkısı, düzenlenen sempozyumlar, kongreler ve yürütülen bilimsel çalışmalarla sürmekte, çeşitli alanlarda bilimsel çalışmalar yayınlanmaktadır.

Kültür ve sanat alanlarında da faaliyet gösteren Bahar Derneği tarafından 2013 yılında, eski bir Gaziantep evinin restore edilmesiyle yaşayan bir sanat kurumu haline getirilen ve “Türkiye’nin ilk özel resim müzesi” olan Bahar Müzesi 2013 yılında açılmıştır. Müze, 1967 yılında Unicef tarafından düzenlenmeye başlanan ve 2013 yılından bu yana Bahar tarafından iki yılda bir düzenlenen Resim Yarışması ödüllü eserlerine, arkeolojik eserlere ve Bahar Derneği’nin koleksiyonu olan diğer sanat eserlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Müze’nin alt katındaki Bahar Sanat Galerisi 2015 yılında hizmete girmiştir. Galeride yıl boyunca her biri resim, heykel ve seramik sanatının ustaları olarak nitelenen sanatçıların sergileri düzenlenmekte olup, söyleşiler yapılmaktadır.

Bahar Derneği, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kişiliğinin, ilkelerinin ve tarihi rolünün topluma ve gelecek kuşaklara daha iyi tanıtılması amacıyla kurulmuş olan bilim ve araştırma kurumlarının da işbirliğini sağlayarak araştırmalar ve derlemeler yapmakta, sempozyumlar, seminerler düzenlemekte, bunların gerek Türkçe gerekse yabancı dillerde yayını ve tanıtımını sağlamaktadır.